sunnuntai 1. marraskuuta 2009

posti ei käänny, muutto, osa IX

Eikä se osoitteenmuutoksen haasteellisuus siihen loppunut, että maistraatilla oli vaikeuksia löytää taloa.

Melko nopeasti osoitteenmuutoksen tekemisen jälkeen posti lähetti minulle kotiin lapun, jossa he kertovat, että maksuttomasti posti siirtyy kuukauden ajan. Muistelen, että aika oli ennen puoli vuotta tai ainakin kolme kuukautta. Lapussa oli mukana pankkisiirto jossa mainitun summan maksamalla postin jälkeenlähetys jatkuisi vielä jokusia kuukausia pidempään. Lapussa oli myös maininta yrityksistä joille osoitteenmuutokseni siirtyy postin välityksellä. Lista on mielestäni kutistunut huomattavasti edellisestä kokemuksesta.

Nyt tässä on asuttu kuukausi. Osoitteenmuutos on ollut voimassa reilun kolme viikkoa. Joka ikinen viikko joudun hakemaan vanhasta osoitteesta postia. Suurinpiirtein puolet posteistani tulee käännettynä, toinen puoli menee vanhaan. Erityisen harmittavaa on se, että vanhaan osoitteeseen menee kaikki Aku Ankkaa sisältävät painotuotteet. Ne kun on ainoat, jotka postistani kelpaa jollekin muulle.

Soitin postin asiakaspalveluun ja sieltä oltiin kovasti pahoillaan. Kysyttiin, että ihanko joudun siis todellakin hakemaan sen postin vanhasta. Vastasin, että juuri näin, ihan oikeasti joudun fyysisesti siirtymään ajoneuvoa käyttäen vanhan osoitteen postilaatikon liepeille ja sieltä nostamaan ihan itse postini ja kiikuttamaan ne uuteen kotiini. Postista kerrottiin ettei näin pitäisi tapahtua. Olimme siitä täydelleen samaa mieltä. Vielä en siirtynyt korvausanomuslinjalle.

Mutta kuitenkin: maksuton siirtokausi loppuu ihan näinä päivinä. Miksi minä maksaisin siitä postille erikseen, että joudun hakemaan puolet postistani itse kuitenkin? Jos joudun yhdenkin hakemaan, voin toki hakea sitten kaikki. Turha kai siitä on maksaa.
Jos posti lupaa hoitaa yhden kuukauden postin käännön, mutta huolehtii vain puolet. Eikö olisi oikeus ja kohtuus että he tuplaisivat ajan? Toisivat siis edes tuplat pidempään vain puolet.

Kuukausi on muuten järjettömän lyhyt aika. Osa lehdistä menee painoon niin aikaisin, että osoitteenmuutokset pitäisi huomata tehdä jokaiseen yritykseen samana päivänä kuin postiinkin. Jos siitä myöhästyy, ei kaikkiin lehtiin ehditä painamaan uutta osoitetta vaikka muutos sinänsä on ajoissa tehtykin. Eli vanhasta joutuu hakemaan jollei ole suunnitellut muuttoaan pari kuukautta etukäteen ja alkanut toteuttamaan kanssa.

Olen sinänsä onnekas, että saan ilman suurempia vaikeuksia haettua postini vanhasta asunnosta. Siinä kohtaa voisi olla paljon huonomminkin.

osoitteenmuutos, muutto, osa VIII

Muuttaessa pitää tehdä myös osoitteenmuutos, postille ja maistraatille.

Eipä osaa moni kuvitellakaan kuinka vaiherikkaan tapahtumaketjun minä saan aikaiseksi noinkin yksinkertaisesta asiasta. Siis muuttoilmoitushan toimii niin, että kävelee postiin, täyttää siellä lapun ja ruksaa sopivat kohdat. Sitten maistraatti saa tietää että olen muuttanut ja posti alkaa kääntämään postiani vanhasta osoitteesta uuteen. Näinhän se menee?

Ei.

Näin se menee:
minä täytän lapun ja jätän sen postin hoitoon. Parin arkipäivän kuluttua minulle soittaa maistraatti, joka sanoo: "onko tämä teidän osoitteenne, 48, oikein tässä lapussa?". On, minä vastaan. Maistraatti jatkaa: "kun tätä osoitetta ei ole olemassakaan, mistä te olette tämän osoitteen tempaissut?"
Minulta loksahtaa suu auki ja alkaa väkisinkin hymyilyttämään. "Talon seinästä ja kauppakirjasta, muun muassa", vastaan maistraatille.
Maistraatti kyselee minulta kuka talossa on asunut ennen minua ja kertoo että heidän rekistereistään löytyy kyllä edeltävä, 46, ja seuraava, 50, talo, mutta ei meidän taloamme. Kerron kuka on asunut ja maistraatti kertoo että edellisen asukkaan osoite on ollut eri (50). Keskustelemme niitä näitä ja yritämme arvuutella miksi osoite olisi jotakin muuta kuin mitä se on.

Maistraatti lupaa ottaa yhteyttä kaupunkiin ja mikäli sitä kautta ei mitään selviä, hän ottaa minuun yhteyttä.

Ei minua varsin haittaisi vaikkei olisi löytyisiään. Jos minua ei voida kirjata omaan osoitteeseeni, se tarkoittaisi sitä ettei minulla ole kotikuntaa ja jos minulla ei ole kotikuntaa, en voi maksaa kunnallisveroja. Kauppa kuulostaa äkkiseltään kannattavalta. Terveydenhuollon palveluthan minä saan työnantajalta ja vesihuollosta vastaamme itse. Sähköyhtiötä ei kiinnosta missä olen kirjoilla jos vaan laskun saa lähettää.

Uutta yhteydenottoa ei ole kuitenkaan kuulunut, joten oletan, että maistraatti ja kunta ovat päässeet yksimielisyyteen osoitteestani.

nettiyhteys, muutto osa VII

Voi itku! Kuvittelenkohan vaan vai oliko maailma helpompi ennen?

Tuli nettisopimus. Siinä lukee että "liittymismaksu 129 euroa ja kk-maksu 33,90€. Sopimuksen hinnat voivat poiketa näistä hinnoista."
Pari riviä ylempänä mainitaan, että "avaus 0 euroa ja kk-maksu kampanjan mukaan". Tai jotakin sinne päin.

Eihän siitä muu auttanut kuin ottaa puhelin käteen ja tarkistaa, että mitähän heidän koneellaan hintana näkyy. Hiukan motkotin taas siitä, ettei sopimuksessa ole hintaa näkyvillä. Voisi kuvitella että se olisi jotakuinkin tärkein asia joka siinä pitää kertoa. Puhelimessa luvattiin, että hinnat on ne mitkä on sovittu. Ei siis liittymis- tai avausmaksua ja kuukausihintakin sen 26,90 kuten sovittiin.

Ja sitten se kytkentä. Kytkennän piti olla torstaina 29.10. kello 8-12 välillä, näin minulle luvattiin. Torstaina soittelin varttia vaille kuusi illalla ja pahoitellaan. Samalla yritetään olla mukamas humoristinen lausahduksella "asentajat ovat kyllä kahdeksaan asti töissä, että onhan tässä vielä aikaa". Lausahdus ei huvita minua ollenkaan, närkästyttää enimmäkseen, koska asentaja on minun nähdäkseni vähintäänkin kuusi tuntia myöhässä sovitusta. Minut ohjataan toisaalle.

Taas minulle luvataan, että asentaja ottaa minuun huomenissa yhteyttä kytkennän tiimoilta. Minä raukka kuvittelen, että huomenissa tarkoittaa myös kytkentää. Huomenissa tulen havaitsemaan, että asentaja ottaakin vain yhteyttä sopiakseen ajan joskus ensi viikolle. Hän tiedustelee mihin aikaan meillä olisi joku kotona, ehkä tiistai-keskiviikko-torstai -akselilla. Kerron hänelle, että me olemme arkena töissä noin kello 6.30 - 16.00, eikä sillä välillä täällä ole ketään. Meiltä kyllä päästään paikalle kunhan aika sovitaan, mutta kukaan ei voi olla täällä passissa odottamassa monta päivää koska asentaja saapuu. Hieman laiskan oloisesti asentaja kuitenkin saa ajan sovittua.

Tämä asennus tulee maksamaan minulle 3 tuntia työaikaa. Sanottakoon vielä että alunperin kerrottiin, ettei asentajan tarvitse tulla käymään lainkaan vaan kytkentään riittää kun asentaja käy kytkentälaatikolla. Kyseinen kytkentälaatikko sijaitsee noin 30 metrin päässä talostamme. Sieltä lähtee yksi suora johto, joka tulee talomme ainoaan puhelinpistorasiaan.

Odotan mielenkiinnolla mistä päivämäärästä lähtee laskutus juoksemaan.