keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

ekat istutukset

Hidasta, niin kovin hidasta on kotipihalla etenemä.

Lapiolla olen pikkuhiljaa kääntänyt penkkiä, rapsutellut mullat pois rikkaruohojen juurista ja vipannut rikkaruohoja vuoroin kompostiin, vuoroin täytemaaksi sinne missä tontilla on monttuja. Käsivarsiin tulee varmaan joku lihaskin jos hommaa jatkaisi koko alueen mitalla, on se mullan rapsuttelu niin raskasta loppujen lopuksi. Hiki valuu solkenaan, vaikka pihalla ei olisi 10 astetta lämmintäkään. Rapsuteltava ne taas on sen takia, että juuri nyt ei ole varaa käydä ostamassa kuormallista multaa jolla tuon alueen täyttäisin jos vaan kaivaisin sen ylös. Toisaalta, siinä on savea, ja tähän mennessä kertynyt muka-kokemus antaa uskoa, että savi on itse asiassa parempaa kasvualustaa kuin moni multa.


Pikkuhiljaa se kuitenkin etenee, pala kerrallaan olen kääntänyt. Paljon auttoi kun sain yhtenä päivänä poikapuolen apuun, poikapuoli leikkasi paloja ja minä näpertelin rikat eroon kasvualustasta. Hevonkukkua olen levittänyt tähän mennessä tuohon 7 säkkiä. Koko alueen pinta-ala on noin 24 neliötä ja suurinpiirtein puolessa välissä ole käännön kanssa.

Täytyy tunnustaa, että kun etäisyyttä kirsikkaan tuli vähän enemmän, niin kaivoin myrkkypullon kaapista ja yritin myrkyttää toisen puolen. Siitä on nyt hieman reilu viikko, mutta vielä ei varsin näy edistymistä sillä saralla. Ihan vähän reunasta on kellastunut, mutta sekin taitaa olla enempi kuivuuden kuin myrkyn "ansiota". Arvaan ma, että joudun senkin puolen kaivamaan ylös.



Kärsimätön kun olen, niin jotakin pitää saada kuitenkin istuttaakin. Pensaskirsikka Nordia, valkoinen isokukkainen kärhö (jonka nimeä en juuri nyt muista) on valkoisten ympyröiden keskellä. Niiden edessä vasemmalta oikealle: tuoksukurjenpolvi, jalopähkämö, päivänlilja Frans Hals, keltapäivänlilja (?). Ja etummaisessa rivissä vasemmalta oikealle purppurakeijunkukka Palace Purple, korallikeijunkukka ja kerrottu idänkurjenpolvi/helmilijan sipuleita.

Narsisseja on varmasti enemmän kuin tarpeeksi, ne pitäisi kanssa muistaa tuonne upottaa. Mutta ehkä annan nyt heidän vähän aikaa juurtua ennenkuin alan sipuleilla kiusaamaan. Kyllä ne sipulit siellä varastossa pärjäävät syksyyn asti :)

maanantai 28. kesäkuuta 2010

Siirtojuhla

Keskikesän juhla tuli ja meni. Olipa peräti poikkeuksellinen kun ei ollut yhtään lasta paikan päällä. Ei tullut kukaan huutelemaan, että tule kopittaan tai pelaan korttia tai saako jätskiä/karkkia/keksiä/leipoa jotakin muun hyvän puutteessa. Jotenkin en kuitenkaan osannut sitä ikävöidäkään :D

Itse kulutin keskikesän juhlan rehujen siirtelyyn. Kotipihalle täytyy kukkapenkkiin täytettä saada ja mistäs sitä muualta kuin mökiltä. Samalla tuli kuljettua kameran kanssa ympäriinsä ja katseltua josko viimevuotisista kylvöistä jo jotakin kukkisi.

Ainakin koristeheinät näkyvät kylväytyneen toisenkin vuoden. Varsin kaunis heinä, vaikka nimestä ei mitään hajuakaan ole. Sillä on hauskan karvaiset lehdet. Takana kukkii akileija Ruby Port, eli kyllä jotakin on viime talvesta selviytynytkin. Laitoin näitä akileijoja ja koristeheiniä viime vuonna kuivakkopenkkiin ja nyt sain jo akileijoja siitä nostaa ruukkuun ja siirrettäväksi. Vielä on yksi vaihto kesken, jollei siihen vaihtoon kelpaa, niin akileijat jäävät ensimmäisellä siirrolla kotipihalle. Toissa vuonna kylvin Black Barlow -akileijaa, samoin viime vuonna kun en muistanut aiemmin kylväneeni, ja nyt sitä riittää... Sekin on siirrossa mukana.

Hopeahärkki on tontin alkuperäisasukas, mutta pääsi kuvaan kun oli taas niin valtavan upea kukinta. Hopeahärkki kyllä viihtyy, mutta ei leviä ihan sellaisella vauhdilla kuin toivoisin. Koitin ottaa siitä pistokkaita ja mukaan tuli osa juurtakin. Toivon, että se lähtee kaupunkipihalla kasvamaan.

Tornionlaaksonruusu näytti keväällä niin surkealta talven jälkeen, etten uskonut että siihen olisi yhtään kukkasta tullut. Muutamalla kukalla pelastaa omaaa nurkkaansa tontista. Minun tornionlaaksonruusuni taitaa olla nyt kolmatta kesää meillä. Harmittavaista, ettei siinä ole vielä mitään mitä kotipihalle siirtäisi.
Päivänliljoista minä tykkään oikein kovin. Olen niitä ostellut, mutta mikä lie kun ei ostotaimet ole vielä parissa vuodessa halunneet meillä kukkia. Ovatkohan niin pieniä myydessä? Mökkipihan alkuperäisasukkaana on päivänliljaa Gorky ja ilmeisesti syyspäivänliljaa, kuvassa oleva päivänlilja on mökkinaapurilta viime kesänä saatua. Jaettavaksi riittäisi kyllä, mutta kotiin ei viitsi tuoda, kun siellä on samaista keltaista päivänliljaa paljon jo ennestäänkin.


Mahdottoman hieno yllätys oli kun löysin tämän pienesti kukkivan akileijan Lime Sorbet. Se on viime kevään Irlannin tuliainen, ja olin jo hetken peloissani, ettei sen kylvö ole ollenkaan onnistunut, kun ei ole näkynyt. Löysin juhannuksen pyhinä toisenkin taimen, mutta en raaski vielä siirtää.
Siirtoon lähti myös harmaamalvikkia, sammalleimua, kuunliljaa, maksaruohoa, koralli- ja purppurakeijunkukkaa.
Pistokkaaksi leikkasin zilgasta pari kesäoksaa, odotan mielenkiinnolla onnistuuko. Ajatuksena olisi, että zilgan voisi koittaa istuttaa keinun viereen josta se kasvaisi katokseksi. Siinä sitä sitten istuisi keinussa ja näykkisi syödäkseen viinirypäleitä jotka yläpuolelta roikkuisi. Epärealistinen haave? Luultavasti, mutta saahan sitä haaveksia.

Viikonloppuna vaihtoi paikkaansa myös lumipalloheisi. Istutin sen kaksi vuotta sitten puolivarjoiselle paikalle keittiökompostin ja ruusun taakse. Ruusu on roihahtanut, korkeutta reilut 2 metriä, joten paikasta on tullut varjoisa. Ja heisiä oli syömässä ölliäisarmeija, joten siirrettävä oli. Saas nähdä toipuuko se ja pystyykö uudessa paikassaan vastustamaan ölliäisiä.

maanantai 21. kesäkuuta 2010

puutarhurin keskittymiskykyhäiriö

Lauantai 19.6.2010

Säätiedotus on povannut sadetta, joten pihahommiin on lähdettävä niin kauan kuin keliä riittää. Kello on 7 aamulla. Kaalit pitää saada taimikennosta ulos. Menen kasvariin hakemaan taimikennostoa.Katselen surullisena kokonaan tyhjää kasvarin laatikkoa: siinä oli ne kolme tainta jotka olivat ehkä kurkkua, melonia tai kurpitsaa. Jäljellä on pelkät kolot, mikä lie ne söi. Ja runsain määrin mm. jauhosavikkaa jota hevonkukkukuormassa on ollut pilvin pimen.

Alan kitkemään jauhosavikkaa. Saan päähäni, että voisinkin laittaa muutaman kaalin kasvariin, ehkä siellä olisivat paremmassa turvassa tuholaisilta? Tai sitten houkuttelevat tuholaisvapaaseen kasvariini tuholaisia. Muutaman kaalin laitoin laatikkoon. Jätin vielä varmuuden vuoksi toiseen päähän tilaa, jos vaikka jostain kävelisi kurkun taimi tai pari vastaan. Loput kaalintaimet otin käteeni ja lähdin niitä viemään pottakeeniin.


Potagerissa (pottakeenissä) totesin, että kaalin laatikossa on rikkaruohoja, joten niitä kitkemään. Rikkaruohojen alta paljastui, että laatikkoon tarvitaan vähän lisää hevonkukkua.


Niitä varten tarvitaan kottikärryt ja talikko. Lähdin hevonkukkukasalle. Hevonkukkukasalla muistin sen peikonopähkinän joka siellä odottaa omaa paikkaansa, vieläkin. Otin lapion ja kaivoin sille ikkunan alle kolon. Keksin, että kasvarissa on muutama hopealehden taimi ja ne sopisivat erinomaisesti sen viereen jäävään tyhjään koloon. Haen ne ja istutan. Lapio kädessä katsoin toiselle puolelle väylää ja muistin, että kuistin edessä on vielä pari daaliaa vailla kotia. Hain daaliat ja istutin ne vanhan omenapuun viereen.

Kaalit ovat edelleen istuttamatta.

Daalioiden vieressä seistessäni näin, että viime kesänä naapurilta saadut vaaleansävyiset kuunliljat eivät tavisvihreän alta erotu, vaikka niille tilaa viime kesänä tein. Nostin ne ylös ja siirsin ne daalioiden viereen. Samalla kumarruksella aloin nyhtämään rikkaruohoja pois penkistä. Kierrettyäni penkin ympäri muistin taas kaalit. Ai niin, sitä hevonkukkua, mutta hevonkukku tarvitsee kottikärryt, enkä niitä saa ennenkuin isäntä on sahannut ja kiikuttanut polttopuut. Jäin "kytikselle" sen penkin viereen johon minun suihkulähteeni+puron pitäisi jonakin päivänä tulla. Kumarruin kitkemään siitä rikkaruohoja. Ja mallailin suihkulähteen ala-allasta paikoilleen, nyt kun penkissä on tilaa (ei ole viimevuotisia kesäkukkia sitä täyttämässä).


Hain saavit ja mietin ääneen mitenkähän ne saisi sopivankokoiseksi. Isäntä haki sahan ja alkoi sahaamaan toista saavia (=laastipalju) sopivamman kokoiseksi. Minä kaivoin suihkulähdepumpun esille ja mallailin sen mittaa: johto jää pari metriä lyhyeksi, joten jatkojohtosa tarvitaan. Sen hain kellarista, ei siellä tarvita pakkasvahtia kesäkuussa. Sain sahatun saavini ja aloin mallailemaan sitä paikalleen. Jotta saan sen paikalleen minun pitää kaivaa vähän multaa pois kukkapenkistä. Mutta sitä en voi kaivaa ennenkuin saan ne kottikärryt.Kello on 11 ja aurinko paistaa edelleen.

Poika muistuttaa, että oivariini on loppu, samoin kuin maito. Lähden siis kauppaan 15 kilsan päähän, tarkoituksena onkin ollut käydä siinä läheisellä lihatilalla tutustumassa. Kaupasta haen poikkeuksellisesti vain sen mitä varten lähdinkin: oivariinia, maitoa ja olutta. Ajan lihatilan tiehaaran ohi kaksi kertaa ja loppujen lopuksi unohdan, että missä se edes oli. Soitan nolla-kakkoseen ja saan kuulla lihatilan olevan auki vain arkena. Olkoon siis.

Kaalit on edelleen istuttamatta.

Kauppareissun aikana kottikärryt ovat vapautuneet. Alan kaivamaan suihkulähdettä varten kuoppaa. Mullan laitan tietysti kottikärryihin. Altaan alle tarvitsen hieman hiekkaa, mutta koska en heti keksi mihin laittaisin ylimäärämullan, kannan hiekkaa lapio kerrallaan kasasta paikalleen. Hiekkaa on enää hyvin vähän ja se on hevonkukkukasan alla. Hevonkukkukasa taas on pressun päällä ja kun vähän nostaa pressua, niin alta saa puolikkaan lapiollisen kerrallaan hiekkaa.

Kottikärry täynnä multaa muistan, että yksi alppiruusu kituu pahasti kompostin vieressä. Epäilen, että se kärsii kuivuudesta, joten päätän käyttää multakuorman alppiruusun siirtoon. Kippaan siis multakuormani metsikköön ja lähden kaivamaan alppiruusua ylös. Sen juurakosta paljastuu kolme tsiljardia kusiaista. Ehkä siinä onkin suurempi syy sen huonoon vointiin kuin kuivuus itsessään? Alppiruusu saa kuitenkin nyt uuden kodin. Ehkä se siitä vielä toipuu. Myrkyttämään en vielä alkanut, epäilen, että uusi paikka ei ole muurahaisten mieleen.

Siirryn täyttämään suihkuallasta ja laittamaan pumppua paikalleen. Yksi kumitassujalka on hukassa ja suihkupumppu jää kenolleen. Se tarvitsee muutaman kiven tuekseen. Niitä on tontin laidalla, haen muutaman, pesen ja tuen pumpun niillä paikalleen. No niin, nyt on hyvä. Jossain vaiheessa olin sitä mieltä, että luovutan koko puron osalta, mutta nyt kun ala-allas on paikallaan, päätän jättää puronkin vielä työn alle. Vedän tuolin suihkulähteeni viereen, strategisesti selkä riivittyihin rikkaruohoihin päin ja otan oluen. Katselen ja nautiskelen aikaansaannostani. Isäntä kaivaa trimmerin ja viikatteen avulla keinua koiranputkikasvuston keskeltä. (On jäännyt monta keväistä viikonloppua käymättä mökillä milloin minkäkin syyn vuoksi.)
Siirryn keinuun ja näen rikkaruohotkasat. Lataan siis kottikärryt täyteen rikkaruohoja ja kiikutan ne kompostiin. Mennessäni muistan kaalit.

Siirryn kottikärryjen kanssa hevonkukkukasalle ja täytän kärryt hevonkukulla. Kippaan hevonkukun pottakeenin laatikkoon, tasoitan ja istutan kaalit paikoilleen. Niiden viereen laitan kanelibasilikaa (vaikka yrttimaa olisi selkäni takana ja ammottaa tyhjyyttään, mitä nyt rikkaruohoja on vanhassa kompostissa).


Kello on 14.30 kun vellikello kajahtaa. Siirryn syömään ja huomaan, että telkkarista tulee puutarhaohjelmaa. Harmittelen, että päivä on kulunut turhanaikaisessa räpellyksessä, vasta kaalit on istutettu vaikka piti paljon muutakin tehdä. Nyt on jo myöhäistä, kohta alkaa Victorian ja Danielin häät. Onnea vaan morsiusparille!

torstai 17. kesäkuuta 2010

kisaamassa

Haa! Tämä täti otti osaa kisaan jossa palkintona on reissaaminen banaaniviljelyksille. Yhtään banaania mulla ei vielä kasvakaan ja mistäs sitä tarhuri paremmin oppia saisi kuin suoraan banaaniviljelmältä :D

Nyt pitää vaan pitää peukut ja isovarpaat pystyssä, että arpa osuis kohdalle. En ole koskaan mitään voittanut ja kiva se olisi jos kerran voittaisi ja vieläpä mieluisan palkinnon.
Thumbs up!

maanantai 14. kesäkuuta 2010

pientä pintaremonttia


Vaikken enää kahvia juokaan, niin välillä tekisi mieli istahtaa "kahville" kuistille.

Ja vaikken minä niin kovin tarkka siitä olekaan kuinka nättiä tai siistiä ympärillä on, niin nuo maalarinteipit summuut repaleiset kulmat kuistin seinien kulmissa ja saumoissa alkoi etomaan.

Siispä piti alkaa pikaiseen "hätäpitipikaremppaan".

Meinasin laittaa siihen tapetin, niitä on jäänyt edellisistä kasvonkohotuksista pieniä pätkiä joista varmaan kaikkia olisi ollut juurikin tarpeeksi tuohon kuistiin.

Siispä kulmista teipit irti ja muualtakin kaikki repaleiset teipit.

(Ei onnistunut ladata kuvaa siitä pahimmasta "teippiseinästä".)



Luulin, että siinä kuistilla olisi tapetti ollutkin, näytti vähän siltä. Mutta pian ensimmäisen kulman repäisyn jälkeen totesin, että alta paljastuukin joku kovalevy.

Enpä sitten viitsinyt tapettia siihen alkaa laittamaan, vaan päätin maalata koko kuistin. Sinisellä tietenkin.

Isäntä vähän kovalevyn saumoja tasoitteli, sen kummempia pohjatöitä en siihen tehnyt. Turhaahan se olisi ollut kun kerran lämpöeristeet on tulossa jossain lähitulevaisuudessa, ehkä jo ensi kesänä.

Kyllä tälläkin kuistilla yhden kesän tauot istuu :D

Pitsiverhoja pitäisi saada lisää, vaan kun en oikein tunne ketään joka haluaisi niitä virkata. Itse en osaa eikä minulla riittäisi kärsivällisyyskään.
Pahuksen kuisti on niin pieni, ettei kokonaiskuvaa siitä pysty ottamaan, näistä kuvista nyt ei muuta näy kuin että väri on muuttunut.

kivinen tie

Suunnitelmani ja päätökseni "ekana vuonna vain katselen" meni vähän mönkään, ja tavallaan lakkasi olemasta ajankohtainenkin kun paljastui, ettei lumen alta juuri muuta paljastu kuin lakoontunutta heinää.

Tai siis olihan toki suunnitelmissa se, että talon seinältä pitää suojaan siirtää siinä kasvavat säästämisen arvoiset rehut. Kun se on tiedossa, että kunnallistekniikan vesiosuus pitää tänä vuonna kaivaa. Ensi alkuun luultiin, että joudutaan kaivamaan myös salaoja, oletuksena kun oli, ettei 1950 rakennetussa talossa sellaista ole. Koko kevään odottelin vettä tulvivan kellariin, mutta sitä ei tullut. Pihaa haravoidessani keväällä löysin sitten salaojakaivon kannen, hautautuneena kaiken heinän ja maatuneen heinän alle. Teinkin aiemmin keväällä vajaan parin neliön siirrepenkin, johon siirsin eniten hätää kärsimässä olleita päivänliljoja, pikkusydäntä ja kurjenmiekkaa. Kaikki sujuvasti sikinsokin sekaisin kasvupaikkavaatimuksistaan huolimatta.


Muuten on ollut tarkoitus vain istua ja katsella mitä mihinkäkin laittaisi. Mihin tulisi parkkipaikka autoille, mihin oleskelutila ja mihin kompostia ja niin edelleen.

Tässä vaiheessa täytynee selvittää, että yleisetsi en tykkää kukkapenkkien reunuksista. Yleensä sen vuoksi, että ne ovat ruohonleikkuun tiellä. Ruohosta tykkään, eli kävelen mieluummin leikatulla ruohopolulla kuin laatoilla tai soralla. Reunusten tarpeellisuuden ymmärrän ja olenkin käynyt koko tarhurointiaikani ankaraa väittelyä itseni kanssa, näiden kahden tykkäyksen välillä.
Suunnittelin jo laittavani reunukset tiilistä: upottavani tiiliä pitkittäin sen verran maahan, että ruohonleikkurin pyörä näppärästi kulkee sen päällä. Samalla ajattelin, että laittamalla tiiliä pystyyn "poikittain" pitkittäin olevan tiilen taakse, saisin estettyä ruohonleikkurin vaeltamisen kukkapenkin puolelle. Se on kokemukseni mukaan todellinen riski jos upotetun reunuksen (tai kanttauksen) toisella puolella ei mitään ole.
Siksi kotipihalla ollaan tässä vaiheessa kukkapenkin kanssa. Kaunis vihreä puutarhaletku osoittaa tulevaisuuden kukkapenkin paikkaa. Savuavassa betonirinkulassa on tekeillä ensimmäinen osa tästä kukkapenkistä. Palamisen jälkeen siihen kipattiin mökiltä tuotua hevosenpaskaa (yksi multasäkillinen kuvan etualalla). Istuttelin ylösnostettuja narsisseja (mullos säkkien takana oikealla ja sipulit ämpärissä säkkien takana vasemmalla) ja nostin muutaman piiskun talon vierestä. Piiskua on niin mahdottomasti, että a) sen on pakko olla helposti leviävä ja valloittava laji tai b) sitä on laitettu sinne alunperinkin mahdottomasti. Toivottavasti se kuitenkin kompostoituu hyvin, koska ylimäärä ei tunnu kellekään kelpaavan. Minä taas en niin välitä keltaisista kukista, joten pienempikin ala riittää.
En ole uskaltanut enempää tehdä kuin tuommoisen pienen kaivonrenkaan alan kerrallaan, kun en tiedä millä sen reunustaisin. Tuohon minulla sattuu olemaan tarpeeksi laittaa tilapäiseksi esteeksi nurmikonreunanauhaa. (Tosi kaunista...)
Sain viime viikonloppuna kuulla, että kiviveistämön romukasasta voi hakea kiviä sen kuin haluaa. Tartuin tilaisuuteen ja ajelin jokusen kerran edestakaisin romukasan ja kotipihan väliä. Sain hetkellisen a-haa elämyksen ja luulin haluavani niistä reunukset. Epätoivo tuntuu olevan vakituinen seuralaiseni nykyään ja välillä jo näytti siltä, että kasaan kivet autoon ja vien ne takaisin.




Toin kumminkin lisää ja jatkoin sitkeästi. Kaivoin ojan koko alueen ympärille ja ehtoolla vähän ennen lopettamista pudottelin kivet monttuun ihan vain kokeeksi. Eiköhän siitä kuitenkin ihan riittävän hyvä minulle tule jahka sen valmiiksi saan.

Jos talo joskus menee myyntiin, niin lienee parempi ottaa kivet ja vaihtaa ne johonkin kaupasta ostettuu tylsään muotoonleikattuun harmaaseen graniittipaateen joka miellyttää valtavirtaa enemmän kuin tämä nuukailu ;)

tulppaaneita

Viime vuonna jäi tulppaanien kukinat tosi vähäiseksi: yrityksessäni kasvattaa tulppaaneita laatikossa jossa voisin suojella niiltä kesän kosteudelta osoittautui myyränmentävä aukko. Myyrät mokomat pistelivät lähes 400 sipulia poskeensa.




Tänä keväänä on ollut vähän parempi onni. Viileät säät ovat suosineet kukintaa, joka on venynyt ja hieman anteeksi antanut kaupunkiviikonloppuja.


Enemmänkin kuvattavaa olisi varmasti ollut, mutta tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen paljon viikonloppuja ettei mökille ole päästy lainkaan. Uima-allaskin on vielä kasaamatta ja täyttämättä ja kohta on jo juhannus. Kohta tulee kiire!

katson autiota tontinnurkkaa

Aika on kulunut muuhun kuin blogin päivittelyyn, enkä oikein edes tiedä mihin se on salaa mennyt. Se aika siis.

Keväällä haravoin tonttia ja seisoin rinteessä katsoen ympärilleni. Iski epätoivo, ympärillä ei ole mitään muuta kuin lakoontunutta heinää ja uhkaavasti näytti siltä, ettei paljon muuta ollut tulossakaan. "Voi miksi, miksi minun täytyy aina saada kaikki tehdä itse? Miksen voinut valita yhtään valmiimpaa pihaa, tämä piha vaatisi konevoimaa: kaivurin joka kaivaa 20 senttiä pois, kuorma-auton jolla sen voisi viedä johonkin kauas ja puutarhatraktorin sekä uutta multaa monta kymmentä senttiä.". Se olisi ehdottomasti viisain tapa. Mutta eihän semmoiseen rahaa ole, joten käsin on tehtävä.

Lakoontunutta heinää puolestaan on enemmän kuin tarpeeksi ja se pitää sitkeästi kiinni toisestaan. Haravalla lähti kyllä irtoheinää paljon, mutta yhtä paljon jäi vielä jäljelle. Odoteltiin kasvun ihmettä, mutta eipä sitä juuri tullut. Lumet suli, rinne kuivui ja leikkurilla ajeltiin yli. Mutta lakoontunut heinä oli ja pysyi kiinni rinteessä ja kaikkialla muuallakin.

Ostin Lidlistä sammaleenpoistajan ja raaputtelin sillä, sammal ja irtoheinä lähti. On muuten yllättävän hyvä vekotin, kannattaa kyllä hommata jos vaan tarvetta on. Paljon kevyempi ja näppärämpi käyttää kuin rautahara, vaikakkin vaatii vähän totuttelua. Niin mutta juu, siis piha: no rapsuttelun jälkeen siihen ei sitten juuri mitään jäänytkään. Melkein olisi voinut nurmikonsiementä kylvää, niin paljaalta maa näytti. Piha on kuitenkin äärimmäisen epätasainen ja vakaa päätös "ekana vuonna ei tehdä mitään" piti yrittää pitää.


Vähän on piha tuon jälkeen vihertynyt, eikä ihan niin syvää epätoivoa enää ole. Osa omenpuista kukki todella kauniisti, osa taas on pystyynkuolleita kränkkyjä. Yhdestä kelottuneesta (?) haaveilen piippuköynnökselle kiipeilytelinettä :)