perjantai 22. toukokuuta 2009

Chilien satokausi alkaa


Neljättä vuotta kasvatan chilejä mökin kasvihuoneessa. Sekä kasvihuone että tietoni ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Ensimmäisenä vuonna kylvin chilit ja paprikat suoraan kasvihuoneeseen toukokuussa. Kasvihuone oli silloin noin 2 neliön muovihuone, josta puolet oli juolavehnää ja nokkosta. En tietenkään saanut satoa.

Toisena keväänä rakennettiin uusi kasvihuone nykyiselle paikalleen ja sen kooksi 393*475 cm, eli noin 18 neliötä. Siemenet kylvin edellisvuodesta viisastuneena maaliskuulla sisälle esikasvatukseen. Toukokuulla aloin totuttamaan niitä ulos ja jätinkin ulos jo toukokuun loppupuolella. Marjapuskat suojelivat yöhalloilta. Kasvihuoneeseen tuli rakennusmuovi katteeksi, mutta se valmistui vasta kesäkuulla. Sain riittävästi satoa, mutta suuri osa sadosta jäi myös raakileiksi.

Kolmantena keväänä kylvin chilit jo joulukuun puolella ja siirsin kasvit kasvihuoneeseen toukokuun puolenvälin kieppeillä ja kieputtelin heinää ympärille, ettei yöhallat syö satotoiveitani. Ei ollut hyvä sekään. Sain chileistä riittävän sadon, joskin suurempaankin olisi mahdollisuudet. Satoa pienensi osittain kylmät kevätyöt, osittain auringon haalistama rakennusmuovi, joka ei enää sateen seasta pilkottanutta aurinkoa läpi päästänyt.

Nyt on neljäs kevät, kasvihuoneessa on uusi UV-suojattu muovi. Osa chileistä on vielä sisällä, osa on ulkona honkkarin halpisminikasvarissa odottamassa mökkimatkaa ja kasvariin pääsyä. Satokausi on jo alkanut. Kuvan lajike on Apache. Se on melko tulinen ja meillä ihan turha tulisuutensa takia. En ymmärrä miksi sitä kylvin, mutta tämä on meillä sen viimeinen kesä. Miedommat lajikkeet tulevat korvaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti