keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Rikka vai kukka? - osa I

Kasvi oli alusta alkaen rotevanoloinen ja näytti siltä, että sen olisi juuri sille paikalleen joku laittanut. Sillä oli liuskaiset lehdet ja monta haaraa. Hieman samettikukan näköä, mutta ei kuitenkaan. Rikaksi sen ensi näkemältä luokittelin, mutta varmaa tunnistusta varten jätin sen kumminkin kasvamaan. Sitä paitsi kuivakkopenkissä oli vain yksi sellainen. Sekin oli omiaan vahvistamaan päätöstäni jättää se kasvamaan. Eihän mikään rikka kasva yksinään.


Etupihan pionipenkissä (jolle pitää ehdottomasti tehdä jotakin vielä tänä vuonna) kasvoi keskivaiheilla jotakin hyvin saman tyyppistä kasvia. Lehdet näyttivät samalta, mutta kasvit eivät olleet ollenkaan yhtä reheviä, rotevia eikä haaroittuneita kuin kuivakkopenkin yksilö. Pionipenkin keskivaiheilla ei muistaakseni kuitenkaan kasva mitään tarkoituksella. Olen yrittänyt siihen pariakin erilaista pensasta pistokkaasta juurruttaa, mutta huonolla menestyksellä. Ehkä olen kuitenkin jotakin kylvänyt siihen? Rehua kun kasvaa vain yhdellä rajatulla alueella. Eihän rikka kasva jollakin tietyllä alueella.


Aikanaan kuivakkopenkin yksilöön tuli kukkia. Tai ainakin luulen niitä kukaksi. Keltainen mykerö kuin päivänkakkaralla mutta paljon mitäänsanomattomampi. Jäin odottamaan josko kukkaan kehittyisi terälehdet. Viikon verran katselin, mutta ei vain tullut. Niinpä otin kasvikirjan käteeni ja aloin selaamaan. Ei löytynyt ensimmäisestä kirjasta sen kuvaa, joten oli aika ottaa ”rikkaruohokirja” esiin. Sieltä se sitten löytyikin, sivulta 404: joku rusokki. Sen tarkemmin en osaa sitä määritellä vaikka on hyvä tunnistuskirja ja kasvi vierekkäin. Mutta ei toisaalta kiinnostakaan.

Hämärästi rusokki soitteli kelloja, vähän niin kuin tuttu nimi. Ikään kuin se lukisi jossakin muistiinpanossani. Kuljin edestakaisin ja ääneen ihmettelin, että en kai minä noin rumaa kukkaa kylvänyt olisi. Ja manailin itsekseni, että pitäisi ensin katsoa minkälainen rehu kylvöksestä syntyy ja sitten vasta kylvää/istuttaa.
Muistiinpanoja selasin ja onneksi en kuitenkaan ollut sitä itse istuttanut enkä kylvänyt. Muistiinpanoistani löytyi vain maininta ”amppelirusokki” kylvökalenterissa jonka joskus kopioin jostakin lehdestä. Minulla siis ei ole ollut siemeniä, enkä ole sitä vaihdossakaan mistään saanut. Huh-huh! Kitkin rehun pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti