maanantai 28. kesäkuuta 2010

Siirtojuhla

Keskikesän juhla tuli ja meni. Olipa peräti poikkeuksellinen kun ei ollut yhtään lasta paikan päällä. Ei tullut kukaan huutelemaan, että tule kopittaan tai pelaan korttia tai saako jätskiä/karkkia/keksiä/leipoa jotakin muun hyvän puutteessa. Jotenkin en kuitenkaan osannut sitä ikävöidäkään :D

Itse kulutin keskikesän juhlan rehujen siirtelyyn. Kotipihalle täytyy kukkapenkkiin täytettä saada ja mistäs sitä muualta kuin mökiltä. Samalla tuli kuljettua kameran kanssa ympäriinsä ja katseltua josko viimevuotisista kylvöistä jo jotakin kukkisi.

Ainakin koristeheinät näkyvät kylväytyneen toisenkin vuoden. Varsin kaunis heinä, vaikka nimestä ei mitään hajuakaan ole. Sillä on hauskan karvaiset lehdet. Takana kukkii akileija Ruby Port, eli kyllä jotakin on viime talvesta selviytynytkin. Laitoin näitä akileijoja ja koristeheiniä viime vuonna kuivakkopenkkiin ja nyt sain jo akileijoja siitä nostaa ruukkuun ja siirrettäväksi. Vielä on yksi vaihto kesken, jollei siihen vaihtoon kelpaa, niin akileijat jäävät ensimmäisellä siirrolla kotipihalle. Toissa vuonna kylvin Black Barlow -akileijaa, samoin viime vuonna kun en muistanut aiemmin kylväneeni, ja nyt sitä riittää... Sekin on siirrossa mukana.

Hopeahärkki on tontin alkuperäisasukas, mutta pääsi kuvaan kun oli taas niin valtavan upea kukinta. Hopeahärkki kyllä viihtyy, mutta ei leviä ihan sellaisella vauhdilla kuin toivoisin. Koitin ottaa siitä pistokkaita ja mukaan tuli osa juurtakin. Toivon, että se lähtee kaupunkipihalla kasvamaan.

Tornionlaaksonruusu näytti keväällä niin surkealta talven jälkeen, etten uskonut että siihen olisi yhtään kukkasta tullut. Muutamalla kukalla pelastaa omaaa nurkkaansa tontista. Minun tornionlaaksonruusuni taitaa olla nyt kolmatta kesää meillä. Harmittavaista, ettei siinä ole vielä mitään mitä kotipihalle siirtäisi.
Päivänliljoista minä tykkään oikein kovin. Olen niitä ostellut, mutta mikä lie kun ei ostotaimet ole vielä parissa vuodessa halunneet meillä kukkia. Ovatkohan niin pieniä myydessä? Mökkipihan alkuperäisasukkaana on päivänliljaa Gorky ja ilmeisesti syyspäivänliljaa, kuvassa oleva päivänlilja on mökkinaapurilta viime kesänä saatua. Jaettavaksi riittäisi kyllä, mutta kotiin ei viitsi tuoda, kun siellä on samaista keltaista päivänliljaa paljon jo ennestäänkin.


Mahdottoman hieno yllätys oli kun löysin tämän pienesti kukkivan akileijan Lime Sorbet. Se on viime kevään Irlannin tuliainen, ja olin jo hetken peloissani, ettei sen kylvö ole ollenkaan onnistunut, kun ei ole näkynyt. Löysin juhannuksen pyhinä toisenkin taimen, mutta en raaski vielä siirtää.
Siirtoon lähti myös harmaamalvikkia, sammalleimua, kuunliljaa, maksaruohoa, koralli- ja purppurakeijunkukkaa.
Pistokkaaksi leikkasin zilgasta pari kesäoksaa, odotan mielenkiinnolla onnistuuko. Ajatuksena olisi, että zilgan voisi koittaa istuttaa keinun viereen josta se kasvaisi katokseksi. Siinä sitä sitten istuisi keinussa ja näykkisi syödäkseen viinirypäleitä jotka yläpuolelta roikkuisi. Epärealistinen haave? Luultavasti, mutta saahan sitä haaveksia.

Viikonloppuna vaihtoi paikkaansa myös lumipalloheisi. Istutin sen kaksi vuotta sitten puolivarjoiselle paikalle keittiökompostin ja ruusun taakse. Ruusu on roihahtanut, korkeutta reilut 2 metriä, joten paikasta on tullut varjoisa. Ja heisiä oli syömässä ölliäisarmeija, joten siirrettävä oli. Saas nähdä toipuuko se ja pystyykö uudessa paikassaan vastustamaan ölliäisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti