perjantai 1. huhtikuuta 2011

kevätkylvöjä

Noin, kyllä se sitten jo piisasikin kaiken maailman kuukalentereiden seuraamisesta. Palaan "juurilleni" tekemään asioita juuri silloin kun ne sattuvat olemaan inspiroivia.

Pari ajatusta kuitenkin ensin noista kuukalentereista ja vanhan kansan opeista. Minä olen fundeerannut, että mahtoiko se vanhalla kansallakaan olla kuitenkaan juuri se kuu se "juttu"? Jos perimmältään kyseessä oli kumminkin vaan ihmisen rutiininkaipuu, siis se, että hommat ylipäätään tulee paremmin tehdyksi ajallaan kun niille on joku selkeä (realistinen) aikataulu.
Jos joku homma oli määritelty tehtäväksi joka vuoden neljännen uuden kuun kolmantena päivänä niin sinä päivänä sitten tehtiin se homma, vaikka olisi ehkä tehnyt mieli jotain muuta. Siis ikäänkuin kännykkämuistutusta edeltävä "tekninen" apuväline. Sitä minä vaan, että tuskin ne kylvämättä jäi, jos vaikka justiinsakin neljännen uuden kuun kolmantena ja vielä yhdeksäntenäkin päivänä olisi ollut jotakin tärkeämpää tekemistä, sanotaan nyt vaikka kylän pentujen päästelyjä, palaneen saunan uudelleenrakennusta tai mitä nyt sitten silloin olikaan kiiruumpia kuin muutaman siemenen kylvös. Veikkaan, että multaan ne menivät sitten pentujen päästelyiden ja saunanrakennusten jälkeen, eikä nälkään kuoltu sen vuoksi.

Mutta mää itte nys sitte pistin akileijat multiin, ilman nimilappuja, ja vein lootan kellariin. Luultavasti unohdan sen sinne niin pitkäksi aikaa, etten ehdi sitä enää ulos viemään ennenkuin ulkoa on lumet sulanut. Tai no, ei nyt sentään liioitella. Kirsikkapensaasta ei näy vielä ensimmäistäkään oksanpäätä ja oli se nyt ainakin metrin jo viime kesänä. Tukikeppiä näkyy jo parikymmentä senttiä.

Tomaateista minä koulin vahvimmat, loput jätin niille sijoilleen. Yritin ottaa yhden joka plaatua, mutta sen näkee sitten loppukesästä miten siinä onnistuin. On nimittäin myönnettävä, että keittiöstä tulvahtanut pullantuoksu sekoitti ajatustenjuoksua. Niin ja kyllä muuten vaan on kivaa tuolla uudemmassa keittiössä leipoilla. Niin mukavaa on riittävästi tilaa pitää kahta peltiä, leivinlautaa ja leikkuulautaa samanaikaisesti esillä. Se tila tosin varmaan vähän pienenee sitten kun keittiö valmistuu, nythän sieltä puuttuvat vielä kaiken maailman tehosekoittimet, kahvinkeittimet, leivänpaahtimet ynnä muut pikkukodinkoneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti