maanantai 1. kesäkuuta 2009

Loppukevään kukintoja

Joku aika taaksepäin kuulin, että narsissin sipulit karkottavat myyriä. Pidän narsisseista oikein paljon muutenkin, ne ovat tosi kauniita ja nousevat niin reippaina vihreinä kasvustoina aikaisin keväällä kun muu vielä on ruskeaa ja tylsää. Niinpä ostin ison läjän narsissin sipuleita ja upottelin niitä multaan vähän sinne sun tänne. Kaikki istutuspaikat eivät välttämättä olleet narsisseille otollisimpia, mutta ihan hyvä oli seuraus silti. Omenapuun varjon narsissit aloittavat kukintansa vasta kun aurinkoisten paikkojen narsissit ovat jo lopettaneet.



Viime syksynä tein jätepuusta ja uudesta mullasta istutusalustan tulppaaneille. Ajatus oli, että erillisessä arkussa voisin melko helposti simuloida tulppaanien luontaista elinympäristöä. Ja sen taas piti johtaa siihen, että ei tarvitsisi a) ostaa joka vuosi uusia sipuleita tai b) nostella niitä pois kukkapenkistä kesän ajaksi muualle voimistumaan omisa oloissaan. Loistava ajatus! Paitsi että... rakensin "arkkuni" lautakasan viereen. Kissani on siinä metsästänyt myyriä koko kesän. Tiesin, että on tulossa myyrien huippuvuosi.




Keväällä kun tajusin mitä on tapahtunut, eli myyrät olivat syöneet penkin putipuhtaaksi, haukuin itseäni aika voimallisin sanoin. Sitä itsehalveksunnan määrää ei voi käsittää jollei ole itse sitä kokenut. Tiesin, että vieressä on myyriä, että myyrät syövät tulppaanin sipuleita, että on tulosa huippuvuosi ja silti laitoin pelkkiä tulppaaninsipuleita arkkuun. En yhtään pikarililjaa, en narsissia, en myyrämyrkkyä, en mitään. Tyhmästä päästä kärsii koko lompsa. Tänä vuonna on nimittäin ostettava uudet tulppaanit jos mielii tulppaaneja ensi keväänä nähdä.


Ihan kaikkia sipuleita eivät onnistuneet syömään: kirjopikarililjan vieressä kasvaa muutama tulppaani, tosin nämä eivät ole niitä minun "rakkaitani" joita varten kevättä odotin. Ehkä ensi vuonna.



Potakeenissani alkaa vihertämään. Herneet ja salaatit ovat nousseet, ruohosipuli on kohta kukalla ja kehäkukat sirkkalehdellä. Näkyy siellä myös musta-keltaisia pilkkuja. Kirpat mokomat ovat tulleet tontille (ensimmäistä kertaa muuten) ja hyökänneet lanttujen ja retiisien kimppuun. Laitoin tuhkaa. En tiedä auttaako se, mutta tuli vaan etiäinen, että siitä saattaisi olla hyötyä. Sen näkee sitten.






Ja elämäni ensimmäiset kukkaterttunuppuset on kasvarissa kasvavassa Zilga-viinirypäleessä!


Voi kunpa kesä olisi suosiollinen ja ne kehittyisi rypäleiksi asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti