maanantai 8. kesäkuuta 2009

Tomato or not tomato?

Tarhurin keväinen kylvövimma alkaa nyt kostautua. Vaikka ulkokylvöjen itämisprosentti on jäänyt tosi pieneksi, niin istutettavaa on silti vaikka kuinka paljon. Tarhuri luuli olevansa kovastikin fiksu keväällä kun kylvi vain 4 tomaatinsiementä. Toki tarhuri tajusi, että lajikkeita oli useampia, mutta niistähän vain osa itää ja vielä harvempi selviytyy kesään saakka. Pah. Tarhurilla on käsissään monta kymmentä tomaattia ja paprikaa/chiliä. Ja tarhuri on sentään jakanut jo poiskin niitä vaikka kuinka paljon. Yrittänyt tappaa kuivuuteenkin, mutta kun eivät kuole.

Eivät loput mahdu kasvariin kun sinne pitää mahtua myös viiniköynnös, vesisaavi, kurkut, melonit (joita joku kylvi innoissaan vielä toukokuulla, merkkasi kolme siementä ja kuusi on kylvänyt ja montaa lajia) ja karkoitekasvit. Lisäksi kasvarin keväistä ahtautta luo halloilta suojassa olevat ruukut, istuttamatta olevat kylvöt ja taimet astioineen, lukematon määrä pesemättömiä purkkeja, spiraalitukia, lannoite- ja kuivikepusseja, työkaluja ym piharoinaa joka on siellä sateelta suojassa.

Tarhuri tallasi ympäri tiluksiaan roikottaen toisessa kädessä tomaatteja ja paprikoita, jotka uhkasivat jäädä kodittomaksi ja toisessa kädessä kananpaska-astiaa ja istutuslapiota josko niille kuitenkin jostain paikka löytyisi. Eihän niitä nyt haaskuuseen sovi heittää. Isäntä tallasi perässä ja katseli kasvaria. Hän toi julki lausuman, että kasvarissa on liian vähän istutusaltaita: "jos tuon pakastimen veisi takaisin sisälle ja heittäisi sisällä olevan pakastimen pois, ja siirtäisi pöydän ulos, niin sitten tähän ja tuohon mahtuisi yksi istutusallas lisää". Niin mahtuisi, mutta sitten ei tarhurilla olisi keinua. Vai voisikohan keinun siirtää?

Isäntä siirtyi ulkotiloihin ja osoitti paikkaa jossa viime vuonna roihusi jaloruusuja. ”Paa tohon” lausui. Jaa ruusupetiin tomaatteja?, hämmästelee tarhuri. No miksei? Kun ruusut ovat kuolleet, (ilmeisesti tarhurin viime kesänä antama typpipitoinen lannoite tuli liian myöhään eikä ruusut tajunneet vielä marraskuussakaan talven tulevan), niin miksei siinä voisi tomaattia kasvaa? Paitsi yksi juurivesa ei ole kuollut, se voi hyvin. Lämmin etelänpuoleinen seinusta, tukikin valmiina. Siihen siis.


Potakeeniin löysi tiensä muutama tomaatti ja paprika/chili/jalapeno. Nimilaput olivat purkeissa, mutta unohdin katsoa mitä ne oli ja laittaa ylös. Näin käy joka vuosi. Eiköhän sen mausta ja muodosta huomaa mitä ovat. Kurkkujen ja melonien istutuksen jälkeen vielä 4 paprikalle/chilille/jalapenolle löytyi vielä paikka kasvarista ahtaasti laittaen. Mutta tomaatteja vielä jäi. Arvatkaas sainko heitettyä niitä kompostiin? No en.

Aiemmin istutetuista nypin varkaita pois. Arvatkaas sainko heitettyä pois? No ei, en saanut heittänyt pois. Emon viereen tökin varkaita. Toivottavasti eivät lähde kasvamaan.

Kaikissa aiemmin istutetuissa tomaateissa näkyy kukkanuppuja. Jotakin satotoiveita siis ehkä vielä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti