sunnuntai 13. syyskuuta 2009

lisää säilöntää

Ei ole ei. Ei ole meillä omenia. Joko puut ovat liian vanhoja tai tontti on liian varjoisa tai maassa ei ole riittävästi ravinteita tai joku muu syy. Mutta omenoita ole ei.

Kun hätä on suuri niin apukin on toki lähellä. Naapurilla on useita vanhoja omenapuita ja jo kesällä lupasi, että saan omenia hakea jos tarve tulee. Lauantaiaamuna suuntasin "omenavarkaisiin". Lastasin kottikärryt hevonkukkua pullolleen ja suunnistin kohti naapurin pihaa. Enhän toki omenvarkaisiin tyhjin käsin lähde.
Isäntä vitsaili, että nuorena omppovarkaissa käytiin varustautuneena taskuilla tai korkeintaan muovikassilla, mutta aikaihmisellä on kottikärryt jo varusteena.
Tovin keräilin naapurin pihalta pudonneita omenoita, kottikärryt puolilleen. Enempää en ottanut, vaikka naapuri varmasti toivoi, että olisin loput vienyt, ettei heidän tarvitsisi niitä enempiä maahan itse haudata. Mutta en suurempaa saalista ehtisi mitenkään säilömään.

Mietiskelin siinä, taas, näitä syitä miksi hankitaan monta omenapuuta tai marjapensasta.Miksi hankitaa 10 omenapuuta kun tiedetään, että yhdestä tai kahdestakin puusta tulisi omenia enemmän kuin tarvitaan? Paitsi meillä kun ei kahdesta puusta tule 20 omenaakaan. Vanhin (kuvassa) kaatuu ensi talvena ja odotan mielenkiinnolla sen vuosirenkaiden laskua.
Mutta minä sain omenia. Istuin niitä mehuksi ja hilloksi keittelemässä pitkin lauantaita. Aika vähän saa omenasta mehua maijalla: keitin kolme-neljä maijallista ja sain 2,5 litraa mehua. Välillä ripotteli vettä, mutta minä vaan istuin grillikatoksen rappusilla ja pilkoin omenoita. Kissa makasi grillin päällä ja vahti etten karkaa. Aina kun vähän liikahdin mihin tahansa katokselta oli kissa salamana mökin ovella odottamassa "jokohan akka ymmärtäisi, ettei sateella pihalla olla?".

Viiden aikaan iltapäivällä tuli niin vilu, että oli pakko mennä sisään ja alkaa hillonkeitto sisätiloissa. Hilloa tein kanelilla ja ilman, sitä tulikin 8 purkkia. Omenia vielä jäi. Ne otin mukaani kaupunkiin ja meinaan niistä kaupungissa ehtiä tekemään vielä hilloa vaniljalla maustettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti